Mervyn Groot (geboren in 1989) - slagwerk

 

Mervyn voltooide zijn Master Klassiek Slagwerk aan het Conservatorium van Amsterdam in 2013. In 2014/15 volgde hij een tweede Master aan de HfMDK in Frankfurt am Main, Duitsland, in de richting Moderne Muziek. In September 2017 begon hij een doctorale studie, genaamd Artist Diploma, met zijn project Body Tales aan het CNSMD in Lyon, Frankrijk.

 

Mervyn Groot is lid van Trio Nebula en het TenToon Ensemble in Nederland en het Ensemble Tempus Konnex in Leipzig, Duitsland. Hij heeft deelgenomen aan een aantal academies, zoals de Ligeti Academy, de Internationale Ensemble Modern Academy en het Atlas Ensemble. Mervyn deed mee in projecten van het ASKO|Schönberg Ensemble, het Ensemble Modern, Slagwerk den Haag en het Orkest van de 18e Eeuw.

Hij heeft prijzen gewonnen met zijn ensembles bij het Karlsruher Wettbewerb für Interpretation zeitgenössischer Musik, Duitsland, en de 'On Wings' competitie voor blazers en slagwerkers in Groningen.

 

Tijdens zijn studie in Amsterdam begon Mervyn met het ontwikkelen van slagwerk installaties. De basis voor deze installaties zijn akoestische slagwerkinstrumenten en objecten die als slagwerk gebruikt kunnen worden, zoals houten blokken, metalen pijpen of snaren. Door middel van composities en eventueel electronica komen deze installaties tot leven.

Voorstellingen rond de installaties hebben gespeeld op festivals in Nederland zoals Oerol, de Parade en het Wilde Oosten. Composities die ervoor geschreven zijn zijn gespeeld tijdens concerten in Nederland, Duitsland, Polen en Frankrijk.

 

In het voorjaar van 2016 was Mervyn met zijn installaties Artist in Residence bij het Bauhaus in Dessau, Duitsland, waar hij drie soloconcerten gaf tijdens het Kurt Weill Fest.